14.11.07

2011: e-GOVERN 2.0

Rowan Gibson (reconegut expert en gestió empresarial) deia "cap organització pot conduir cap al futur amb el pilot automàtic… els guanyadors del segle XXI seran aquells que puguen transformar la seua organització en alguna cosa que se semble a un vehicle tot-terreny, amb tracció a les quatre rodes, que siga forta, lleuger i altament maniobrable".
----------------------------------------




Necessitem una regidoria forta d'Innovació, e-Govern i Qualitat, per a poder aconseguir un Sagunt 2.0 bassat en els necessitats real del municipi i dels ciutadans. Per aixó necessitem la creació, per al 2011, d'una regidoria d'Innovació i e-Govern, que també abarque la Qualitat i l'Excelencia en el Servei, la qual deuria de preparar un Pla Estratègic i un Pacte per la Innovació que es deuria d'oferir a les organitzacions econòmiques i socials.

Açò implicaria poder incorporar als agents socials en el desenvolupament d'una cultura d'innovació que permeta que Sagunt es convertisca en una ciutat més competitiva i moderna donant-li una major promoció a les activitats emprenedores de la ciutat, en aspectes relacionats fonamentalment amb el desenvolupament econòmic, social i cultural.
També està Regidoria deuria de treballar en el redisseny del portal de l'Ajuntament, ja tant a àmbit estètic com de concepte. La conceptualitat del e-govern s'ha de deixar ben clar, necessitem una Administració forta per a fer front les demandes dels ciutadans.


Que es el e-govern?

Es defineix com un projecte global on s'integra infraestructura, coneixements i desenvolupaments per a recrear, en un àmbit virtual, les característiques d'una ciutat real. generalment, l'eix principal es un portal que pemet la participació dels ciutadans, empreses i Administració, que son els elements de construcció de la Saocietat de la informació.

Nacions Unides publicava a la fi de desembre de 2005 el seu informe anual, Global eGovernment Readiness Report 2005, sobre el nivell de preparació en eGovernment dels diversos països membres. Espanya perd 5 llocs des del infome anterior, situant-se en el lloc 39 i, no només és superada per la pràctica totalitat dels països europeus, sinó que també ho és per molts països iberoamericans com Mèxic, Brasil o Argentina. Segons es pot deduir de l'informe, el retard principal està en la manca de serveis transaccionals entre ciutadans i govern. Com indica Juan Gigli en relació a aquest informe, “el canal de relació principal entre govern i ciutadans és la web. Allí, la relació té diferents fases: presència emergent, millorada, interactiva, transaccional i govern en xarxa. Espanya suspèn en les dues ultimes fases, i per això els valors del seu índex de presència web són molt baixos.”

A pesar que el document diu textualment que estar més amunt o baix de la llista vol dir poc, ja que hi ha diverses aproximacions a les dades, es manifesta que el treball ha estat exhaustiu i ha tingut en compte els diversos nivells d'Administració. De totes maneres, la situació és preocupant i convida a la reflexió en diferents àmbits.

Els deu països millor preparats, segons aquest estudi, són Estats Units, Dinamarca, Suècia, Regne Unit, Corea del Sud, Austràlia, Singapur, Canadà, Finlàndia i Noruega.

Aquest informe enlloc d'amilanar-nos ens ha de dur cap a endavant en les nostres pretensions i conseguir que Sagunt siga una ciutat innovadora, que tinga uns processos per a poder arribar a tindre una ISO, com altres municipis, de Qualitat per l'excelencia dels seus serveis de cara al públic ja a nivell electronic com a nivell personal, i poder fer, des de la propia Administració el canvi de percepció dels ciutadans, això si, tot açò requereix de l'esforç de tots i totes inclus dels funcionaris.


El següent pas: la sensibilització cap al canvi

Encara que afortunadament hem pogut observar alguns canvis positius en el concepte ciutadà/client i una evolució cap a una administració més àgil i operativa, encara queda un llarg camí fins a aconseguir millorar la percepció que el ciutadà té de l'administració i de com s'executen els seus diners.

Per a escometre aquest repte és necessari assumir per part dels gestors públics la necessitat del canvi i posteriorment liderar-lo de forma activa. Si no hi ha lideratge, el canvi i la millora serà mínim i s'haurà perdut una gran oportunitat d'optimitzar els recursos i millorar l'aportació de valor a la societat.

Aquest canvi requereix inicialment la implantació d'una gestió més professional i menys política, implantant conceptes reeixits del “management” adaptats a la idiosincràsia de l'administració:

* Definir els objectius estratègics d'una forma clara i estructurada, establint els terminis necessaris per a la seua execució.

* Aprofitar tot allò realitzat per l'equip anterior que aporte valor a l'organització, sigui el que sigui el color dels gestors.

* Crear equips directius que aporten experiència en la gestió d'organitzacions (pressupostos, persones, tecnologies, etc.) i habituats a una gestió orientada a resultats.

* Potenciar la involucració dels empleats públics en les estratègies a definir i implantar. Ells són qui tenen una relació directa amb el ciutadà i els millors coneixedors dels processos operatius i les seues possibles millores.

* Per a portar a terme totes aquestes actuacions cal modificar la visió actual del curt termini cap a una visió estratègica amb polítiques a curt, mig i llarg termini.

Si tenim en compte el nostre període electoral (cada 4 anys), que els nous equips gestors no estan al 100% operatius en els seus despatxos fins a mesos després de la seua incorporació i que en l'any previ a les eleccions no se solen prendre decisions que impliquen accions a futur, ens queden poc més de dos anys per a gestionar polítiques amb un elevat impacte en la societat.

A més hem d'afegir que, és més rendible políticament accions amb resultats a curt termini que servisquen com argument electoral que desenvolupar estratègies de futur, encara que aquestes tinguen un major impacte en el desenvolupament econòmic-social del nostre entorn.

Qualsevol gran organització privada d'èxit gestiona amb visió de futur, defineix, desenvolupa i implanta estratègies amb un marc d'actuació entre tres i cinc anys. Per sota d'aquest calendari seguirem gestionant polítiques a curt termini però difícilment preparar la nostra organització per a escometre els reptes de futur.

======================


En aquestes págines podreu trobar més informació sobre iniciatives de l'Administració Pública com LAS 1001 ideas per a millorar l'e-govern promogut per l'administració. (http://www.las1001ideas.com/)


Altres articles d'interés que son molt interessant son aquests, el primer en anglés fa una visió general, pero en el segon, Una administración pública orientada a futuro, fa un estudi molt interessant sobre el e-govern, us recomane que li pegueu una vistaeta.


The Council of the Future (en anglés)


http://www.authorityblog.com/2006/04/the_council_of_.html


Una administración pública orientada a futuro


http://www.strategy-focus.com/newsletter/nov06/ns_adpublica.html


La innovació ha de ser el referent en l'administració pública, en el Sagunt 2.0, aquest procés
La gestión de la innovación como herramienta para la competitividad


http://www.monografias.com/trabajos34/innovacion-y-competitividad/innovacion-y-competitividad.shtml?interlink



FUJITSU: Soluciones e-Gobierno


http://www.fujitsu.com/es/services/sectors/egobernment/globales.html



eGobierno


http://www.k-government.com/category/e-government/



España Retrocede en eGobierno


http://www.lacoctelera.com/stralunato/post/2006/01/19/espana-retrocede-egobierno